Text av Pavel Petrov
Michail ”Misja” Zuj ler ur skärmen på min telefon när vi ringer ett videosamtal. Den belarusiske skådespelarens ansikte är välbekant från förut. Michail har en 18 års lång teaterkarriär bakom sig. Det är emellertid andra uttrycksformer som har gjort honom känd för mycket fler människor, mig medräknad.
Zuj och ett flertal av hans kollegor förlorade sin plats på Belarus nationalteater Kupalauski i samband med förra årets protester. Den bortdrivna truppen fann sin tillflykt på nätet och i sociala medier. Tillsammans med sin gamla kollega från nationalteatern, Dmitrij Jesenevitj, skapade Zuj en satirisk webbserie, ChinChinChannel.
​
– Egentligen föddes idén för fem år sedan på en kapustnik. Det är en humoristisk teaterfest där truppen och personalen driver med varandra och sätter upp små föreställningar, förklarar Zuj.
​
Jesenevitj och Zuj uppträder i huvudrollerna som Sergej Nikolajevitj och Nikolaj Sergejevitj. De är två belarusiska tjinovniker (tjänstemän, därav seriens namn). Generiska, lättförväxlande namn är en väsentlig del av karaktärernas gestaltning, precis som deras klumpigt sittande kavajer.
​
– Vi kom på denna parodi först som ett slags reaktion på statens växande interventioner i konsten. Staten blandade sig allt djupare in i teaterns liv och hur skådespelarna skulle utöva sitt yrke, tillägger Zuj.
​
Skådespelarna tvingas numera att komma till teatern även då det inte finns några övningar eller föreställningar, eftersom det räknas som arbetstid ändå. Kommer skådespelaren sent, riskerar hen förlora en del av sin lön, fastän hen bara ska sitta i sminkningsrummet.
​
– Tjänstemännen fattar inte hur skådespelarens arbete ser ut, även om vi har försökt förklara. Det ägnas mycket tid dygnet runt för att lära sig texter och leva sig in i roller.
​
De belarusiska tjänstemännens karaktäristiskt komplicerade och vilseledande språkbruk är ett annat centralt tema för ChinChinChannel. Webbserien driver med denna rotvälska.
​
– Offentliga tal av våra tjänstemän är en galen blandning av politiska slagord, folkliga ordspråk och krångliga byråkratiska formuleringar. Ibland kan deras svar på enkla frågor ta flera minuter och leda till bara ännu mera förvirring, förklarar Zuj.
​
Webbseriens parallella belarusiska universum växer ständigt och får nya karaktärer. Zuj säger att det finns ständig fler idéer än tid och resurser att förverkliga dem.
​
– En av våra senaste utökningar är en hotfull tjänstekvinna spelad av den talangfulla Julija Michnevitj.
Sjtjutjynsjstjyna
En annan stjärna är karaktären av den godhjärtade patrioten Jelena Zjeludok spelad av Zujs fru, Jelena Zuj-Vojtechovskaja. Hennes karaktär är känd för många belarusier från ChinChinChannels populära musikvideo med ett tungvrickande namn – Sjtjutjynsjstjyna som är ett område i västra Belarus.
​
– Att låten slog så kraftigt igenom, blev en riktigt trevlig överraskning för oss.
​
Några karaktärers utveckling tog tyvärr slut, eftersom skådespelarna har lämnat Belarus.
​
– En sådan karaktär var en hipster som skulle under flera avsnitt stegivs omskolas av Jelena Zjeludok till en belarusisk patriot och lojal mot staten, berättar Zuj.
​
Webbserien speglar dagens Belarus där gränsen mellan humorvideor och verklighet smälter bort. Trovärdigheten lär vara stundom så slående, att några tar karaktärerna och handlingen för verkliga.
​
– Detta blottar som inget annat den absurditet vi lever i. Därför är det stundom svårt för oss att avgöra huruvida en nyhet är riktig eller påhittad.
​
Vid ett skede behandlades karaktären Jelena Zjeludok av några Lukasjenkovänliga kändisar som en riktig person, berättar Zuj. Det kändes rentav läskigt, tillägger han.
​
– Vår serie speglar inte verkligheten, utan overkligheten. Världen av dessa tjänstemän är overklig.
​
Zuj anser att de belarusiska byråkraternas värld är hopplöst föråldrad och att deras tid är förbi, men de håller fast vid sin makt. Han är övertygad att de som styr över det verkliga Belarus inte har någon kontakt med verkligheten.
​
Livet i Belarus just nu verkar bestå av företeelser som är helt främmande för oss uppe i Norden.
Zuj vill ändå hoppas att webbseriens humor i huvudsak, är begriplig även utomlands.
​
Humor och ett slags tröst är det som ChinChinChannel är ute efter i första hand. Här, om någonstans, kommer den polske klassikern Tadeusz Å»eleÅ„skis rader till hands – ”mot det löjliga, försvara er själva med skratt”. 1
​
Pavel Petrov
16.06.2021
1 Tadeusz ”Boy” Å»eleÅ„ski, Znaszli ten kraj? 1931
För frågor om spelet, workshops och föreläsningar i samband med spelet, kontakta Ingrid Svanfeldt
​
Yttrandefrihetens hjältar produceras av Svanfield Media och har utvecklats med stöd av Stiftelsen för främjande av journalistisk kultur Jokes och Kulturfonden för Sverige och Finland samt Svenska Kulturfonden.
​