top of page

Joakim
spel 3

13.09.2020
Fängelsemånad

OBS! Joakim fängslades på nytt 13.9.2022 och sitter just nu av ett 4-årigt fängelsestraff. Läs mer här!
Ingrid.jpg

Söndagen den 13.9.2020 tar polisen fast journalisten Joakim i staden Homel, innan han ens har hunnit börja rapportera om söndagens demonstrationer.

 

Joakim har tidigare i augusti varit häktad i totalt 8 dagar, Joakim vet att myndigheterna endast har rätt att hålla honom i arresten i 15 dagar, eftersom det inte handlar om något kriminellt, utan ett administrativt straff enligt belarusisk lag. Han har dock misstankar om att han kan få stanna längre nu, eftersom han fick ett 15 dagar långt straff i augusti, men bara tvingades sitta 3 dagar då. Det betyder att han kan ha 12 dagar kvar att sitta av också det straffet.  Under fängelsetiden flyttas han en gång till en mindre ort, på gränsen mot Ukraina, som är känd för att vara mycket nedsmutsad efter olyckan i kärnkraftverket i Tjernobyl 1986.

Joakim och andra journalister och demokratiförespråkare i Belarus har nuförtiden alla hemma en färdigpackad väska med saker som är tillåtna att ta med till fängelset. Där finns lite kläder, hygienartiklar och böcker att läsa. Släktingar och vänner brukar också ha möjlighet att hämta mat, vatten, papper och penna åt politiska fångar.

1. Spela först upp situationen då Joakim fängslas under dagen ute på gatan när han är på väg hem från butiken. Poliserna (två-tre) stannar en bil intill hans hem och griper honom när han ska gå in. Han hinner och får inte ens ta sin fängelseväska. Poliserna har inga uniformer på sig och Joakim frågar vem de är och vad de gör och försöker protestera, men poliserna för iväg honom. Poliserna försöker dölja sin egen identitet för Joakim. Scenen avslutas i arresten.

2. Spela upp hur Joakim fördriver tiden i den nya cellen. Läsa, sova på hård och kall metallbrits och anmäla sig med jämna mellanrum vid dörren då vakterna går sin runda.  De andra fängslade som begått små brott berättar vad de har gjort och tycker synd om Joakim. En brysk fängelsevakt befaller Joakim att komma till cell-dörren och rapportera sitt namn. Han får sin fängelseväska och mat genom en lucka. 

3. Spela upp en scen utanför fängelset där några anhöriga och två av Joakims kolleger har samlats för att visa sitt stöd för dem som sitter fängslade. Spela sedan upp scenen där Joakim skriver ”Länge leve Belarus” med en röd penna på ett vitt papper och hänger upp det i fängelsefönstret. Hans kollega utanför lyckas ta ett foto av pappret och sprida det på sociala medier. Fängelsevakterna blir snabbt alarmerade om situationen. Joakim blir bestraffad och skickad till en annan cell utan papper, pennor eller böcker.

4. Spela upp en kort scen var Joakim väntar på besked om han ska få åka hem efter sin 15de dag i arresten. Då får han veta att han måste sitta av 12 extra dagar. Spela sedan upp hur Joakim och andra fångar plötsligt flyttas till en annan ort. Scenen slutar i polisbilen mot den nya orten.

5. Spela upp en scen med Joakims pappa Alexander, som är kardiolog och hans 30-åriga bror Konstantin som bor hemma och har en funktionsnedsättning och nu inte kan besöka arbetscentralen pga koronapandemin. Brodern sitter nu mest vid datorn. Mamman är död sedan några år. Pappan och brodern får besök av Joakims bästa vän. Joakims pappa har varit en regim-trogen kardiolog och jobbar fortfarande för staten, så som alla läkare i Belarus, men nu börjar hans tålamod med Lukasjenko-regimen tryta. Joakims vän försöker trösta pappan och förklara allt för brodern som inte förstår varför Joakim är i fängelse.

6. Spela upp en scen några veckor efter att Joakim har blivit fri, när han igen ska jobba tillsammans med Larissa och göra intervjuer med vanliga människor på gatan. 

Obs! Kolla vilka roller som behövs i vilken scen. Samma person kan spela många roller här.

 

Roller

Joakim, poliser, andra fängslade, Joakims pappa kardiologen Alexander, Joakims bror Konstantin och Joakims bästa vän, kollegan Larissa och en annan kollega, övriga anhöriga utanför fängelset, människor på gatan som intervjuas.

 

Platser

Utanför Joakims hem, polisbil, fängelset, hos Joakims pappa, utanför fängelset och på gatan.

 

Föremål

Joakims väska och saker som är tillåtna att ta ha i arresten.

 

Material 

Lyssna på följande ljudfiler.

  1. Joakim om fängelsetiden 14.10 2020

  2. Joakim om fängelse 14.10 2020

  3. Joakim after prison 28.10.2020

Jauhien om fängelsetiden 14.10.2020
00:00 / 02:58

Joakim om fängelsetiden

Jauhien om fängelse 14.10 2020
00:00 / 02:21

Joakim om fängelse 14.10.2020

Jauhien after prison 28.10.2020
00:00 / 01:45

Joakim: After prison 28.10.2020

För frågor om spelet, workshops och föreläsningar i samband med spelet, kontakta Ingrid Svanfeldt 

Yttrandefrihetens hjältar produceras av Svanfield Media och har utvecklats med stöd av Stiftelsen för främjande av journalistisk kultur Jokes och Kulturfonden för Sverige och Finland samt Svenska Kulturfonden.

bottom of page